Vzdelávanie pre 99 lesníkov

Karol VOLENTIER

Vincent Vysokai z OZ Košice

Odbor riadenia ľudských zdrojov na generálnom riaditeľstve š.p. LESY SR zorganizoval už tradične v jarnom období vzdelávanie lesníkov, ktorého posledná časť skončila 25. mája na Pustom Poli. Na základe požiadaviek odštepných závodov ho zabezpečil v spolupráci s Národným lesníckym centrom – Ústavom poradenstva a vzdelávania pre 99 lesníkov, ktorí boli rozdelení do štyroch vzdelávacích skupín.

Vzdelávacie aktivity v trvaní po šesť dní boli rozdelené na dva turnusy, takže sa každá skupina stretla dvakrát. Vzdelávanie sme smerovali do našich hotelových zariadení v Turčianskych Tepliciach a na Pustom Poli, aby sme aj takýmto spôsobom pomohli zlepšiť ich využitie. Lektormi boli skúsení zamestnanci generálneho riaditeľstva, ale aj zástupcovia štátnej správy, ktorí sú odborníkmi v daných oblastiach. Tematicky sme vzdelávanie zamerali na pracovnoprávne vzťahy v externých a interných predpisoch, na právne predpisy na úseku lesného hospodárstva, poľovníctva a ochrany prírody, na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a požiarnu ochranu. Ďalej sme sa sústredili na osobnosť a prácu vedúceho zamestnanca, oblasti pestovania a ochrany lesa, využitia ťažbovo - výrobných a dopravných technológií, poľovníctvo a prácu poľovníckeho sprievodcu, ako aj na hospodársku úpravu lesov a vedenie LHKE.

Písomná anketa a rozhovory s účastníkmi ukázali, že túto vzdelávaciu aktivitu vnímali ako veľmi náročnú predovšetkým z pohľadu nutnosti zachytenia množstva nových informácií v krátkom časovom horizonte a prakticky vo všetkých oblastiach. Účastníci pozitívne zhodnotili neformálny kontakt medzi lesníkmi z viacerých odštepných závodov, ktorý sú potom schopní využiť pri výmene skúseností počas večerných diskusií.