Ako prišiel LES k deťom do materskej školy – alebo lesnícka beseda trochu inak

Mária OBERHAUSEROVÁ

V rámci realizácie projektu lesnej pedagogiky, ktorá je súčasťou lesníckej práce s verejnosťou pripravila LS Margecany netradičnú besedu o lese s deťmi Materskej školky v Margecanoch. Vzhľadom na daždivé počasie pre malých škôlkárov sa „les“ vybral 25.mája medzi nich prostredníctvom exponátov, ktoré priniesli lesníci deťom priamo z lesa.

Program besedy bol pestrý, po pozdravení, privítaní a predstavení sa v kruhu nasledovalo rozprávanie o práci lesníkov, striedané zážitkovými hrami. Na záver si deti vytvorili svoje lesné talizmany - kreatívne obrazy z prírodnín.

Besedy sa zúčastnilo 30 detí, pedagogický dozor a pracovníci LS Margecany - Milan Papcun, Ján Fabrici, Konštantín Gedeon a Ing. Mária Oberhauserová. Program bol úspešný, detí sa aktívne zapájali do hier, tvorivo pracovali s lesnými talizmanami a vytvorili pekné dielka, dozvedeli sa niečo nové o lese a zvedavými otázkami smerovanými do ríše lesa prekvapili aj lesníkov. Naša snaha vytvoriť pozitívny vzťah detí k lesu hravou formou padla na úrodnú podu.

Ing. Mária Oberhauserová je ťažbár na LS Margecany, OZ Košice