Deň Dunaja bez Dunaja

Peter GOGOLA

Viac ako 81 miliónov ludí v 13 krajinách Európy oslávilo 29. júna DANUBE DAY – DEŇ DUNAJA. Oslavy tejto nádhernej rieky spojili východnú a západnú Európu a konali sa aj tohto roku v Nemecku, Rakúsku, Českej republike, v Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a Čiernej hore, Bosne a Hercegovine, v Bulharsku, Rumunsku, Moldavsku, na Ukrajine a po tretíkrát aj na Slovensku. Sviatok s názvom DANUBE DAY bol o ochrane a pripomenutí si krásy tejto rieky, o jej využití, ale hlavne o jej zachovaní pre budúce generácie.

Napriek tomu, že toto podujatie sa konalo v gescii Ministerstva životného prostredia SR, organizátori oslovili aj LESY SR s ponukou zúčastniť sa a prispieť tak k pestrému programu. Ponuka bola lákavá, pretože poskytla príležitosť predstaviť Bratislavčanom nový, zatiaľ málo známy náučný chodník dunajskými luhmi, ktorý vybudovali v Gabčíkove lesníci z OZ Palárikovo a zároveň prezentovať lesnú pedagogiku. Pri napĺňaní týchto ambícií spojili sily lesníci z OZ Palárikovo, Šaštín a Revúca. Každý prispel svojim dielom: Palárikovčania sa chválili úspešným hospodárením v lužných lesoch, náučným chodníkom a kvalitným záhradným nábytkom z agátového dreva, ktorý vyrába ich partner – firma ASTOL. Revúčania prišli bohato vybavení lesnopedagogickým materiálom rovno z Revúckeho jarmoku a spolu so Šaštíčanmi sa zamerali na lesnú pedagogiku.

Všetko bolo vymyslené a pripravené do posledného detailu, ale zlyhalo to, čo sa naplánovať nedá: počasie. Nebo nad Bratislavou bolo vo štvrtok 29. júna zatiahnuté ťažkými sivými mrakmi, z ktorých sa valil hustý lejak. Organizátori operatívne „presťahovali“ podujatie z Tyršovho nábrežia do pavilónu výstaviska INCHEBA, čím ho zachránili, ale zároveň zbavili čara prítomnosti majestátu rieky Dunaja. Takže Deň Dunaja bez Dunaja. Čo už...

Ešte nebolo všetko v našom „stánku“ pripravené na svojom mieste, a už do pavilónu prúdili zástupy detí, ktoré autobusy zvážali z detských domovov takmer z celého Slovenska. Začala sa zaťažkávacia skúška lesných pedagógov. Zvládli ju na jednotku. Deti nadšene stĺkali vtáčie búdky, kreslili, strihali, lúštili čuchové a sluchové pexeso, skladali drevené puzzle, hádali mená zvieratiek, lepili si semená drevín do svojho albumu a do úmoru triafali šiškami do našich medveďov – terčov. Pri prehliadke expozícií všetkých účastníkov som konštatoval, že len lesníci ponúkali možnosť hrať sa – ostatní len predvádzali, ukazovali, prezentovali, prípadne niečo rozdávali. Aj preto pokladám účasť š.p. LESY SR za úspešnú. Návod na úspech sa volá lesná pedagogika.