Deň detí s lesníkmi

Ján BORČÍK

Trocha inak zažili Deň detí prváci a druháci zo ZŠ v Gemerskej Polome. Pripravili im ho lesní pedagógovia z OZ v Rožňave.

Lesná pedagogika ako jedna z foriem práce s verejnosťou na našom závode začala fungovať koncom jesene minulého roka. Vtedy sme pripravili pre žiakov dvoch tried základných škôl prvé lesné vychádzky. V rámci OZ Rožňava pracujeme traja lesní pedagógovia: Ing. Martin Slovák, Marian Smerek a Ing. Ján Borčík.

Cieľom lesnej vychádzky pripravenej ku Dňu detí bolo priblížiť deťom les iným spôsobom, ako ho poznali doteraz a pritom ich hravou, no zaujímavou formou naučiť o lese niečo nové. Deti od samého začiatku boli veľmi aktívne a vnímavé. Pomocou hry sa dozvedeli ako svoju potravu loví netopier. Zistili, že les je pekný a zaujímavý, aj keď majú oči zaviazané šatkou a môžu sa spoliehať len na sluch a hmat. Vyskúšali si, ako je to byť vtáčikom, keď si v rámci hry postavili hniezdo a hľadali pre seba a svojho partnera potravu. Pri ďalšej hre sa dozvedeli, aké je dôležité pre lesné živočíchy vedieť sa v prírode dokonale zamaskovať.

O tom, že príprava celého podujatia nebola márna, svedčili zvedavé otázky a usmiate detské tváre počas celého dopoludnia. Úsmev a radosť detí a spokojnosť ich učiteliek boli pre nás peknou odmenou za vynaloženú námahu.

Ing. Ján Borčík je ťažbár na OZ Rožňava