Lesnícka slávnosť, ako sa patrí

 

Peter GOGOLA

V sobotu 8. júla sa v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu uskutočnil už po piaty krát Deň stromu. Opäť sa z blízkeho i vzdialenejšieho okolia zišli tisíce návštevníkov, ktorých prilákal zaujímavý program v amfiteátri i atrakcie na trase náučného chodníka. Tentokrát do skanzenu zavítal aj prezident republiky Ivan Gašparovič, ktorý po zhliadnutí programu zasadil pri „skanzenovej“ horárni lipku.

 

Ak niekto očakával, že program bude kopírovať minuloročný scenár, veľmi sa mýlil. „Duchovný otec“ tohto podujatia, Ing. Ján Mičovský CSc., vymyslel a s pomocou neúnavných kolegov z OZ Čierny Balog pripravil Deň stromu, ako sa patrí.

Deň stromu začínal predpoludním o desiatej hodine veľkým lesníckym programom. Jeho súčasťou bola bohatá nádielka kultúrnych a umeleckých vystúpení, ako aj zábavných súťaží. Svoje vyznanie lesu predniesol básnik Ľubomír Feldek, lesníckym humorom hostí pobavil Rasťo Piško a všetkých prítomných potešili Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu, piesne Jána Ambróza i súboru Hrochoťan. Pre najaktívnejších divákov bol pripravený zábavný lesnícky päťboj. Aj tento rok nechýbali pokusy o zdolanie zaujímavých rekordov. Prvým bol pokus o nový čiernobalocký lesnícky rekord v tancovaní lesníckeho kankánu. Silák Juraj Barbarič vytvoril ďalší svetový rekord - ten spočíval vo zdvihu originálnej lesníckej činky pozostávajúcej z „jedného metra dreva“ o hmotnosti 320 kilogramov. Bodkou za hlavným programom bol „balónový pozdrav“, pri ktorom sa k oblohe vzniesli stovky farebných balónikov so semenami borovice a lesníckym posolstvom.

Popoludní prišla na rad druhá časť programu, počas ktorej boli širokej verejnosti na jednotlivých stanovištiach Lesníckeho skanzenu „naživo“ priblížené rôzne činnosti spojené s lesom a lesníctvom. Všetci návštevníci dostali mapu, podľa ktorej mohli v Lesníckom skanzene tieto stanovištia nájsť a viaceré aktivity si aj osobne vyskúšať. Tých najmenších zaujalo rozprávanie a predstavenie sokoliara, tanec a spev lesných víl, detské lesné hry, ukážky drezúry lesných koníkov – huculov, vábenie jeleňa pomocou rohu, ako aj vyrezávané drevené Slovensko – lesnícky miniland, či predvádzanie približovania dreva a hasenia požiaru vrtuľníkom. Starší si mohli vyskúšať pílenie dreva historickou pílou – bruchatkou a okrem iného sa dozvedeli, akým spôsobom pracujú lesníci v lesnej škôlke, ako chránia lesy pred lykožrútmi, alebo ako sa páli drevené uhlie. Na svoje si prišli aj v drevorubačskej kolibe, kde sa konala ochutnávka tradičných drevorubačských raňajok. No, a tí najodvážnejší si mohli vyskúšať „adrenalínovú lanovku“, ktorá ich zniesla z hory priamo do doliny....

„Za päť rokov svojej existencie sa stal Deň stromu príležitosťou nielen pre oddych a zábavu v prírode. Návštevníkom ponúka rôzne možnosti, ako spoznať les a lepšie porozumieť spôsobu, akým po stáročia žije. V neposlednom rade dáva šancu aj nám, lesníkom, prezentovať svoju prácu a jej výsledky,“ povedal Ing. Igor Olajec, generálny riaditeľ š. p. LESY SR.