Lesný zážitkový deň po druhýkrát

Igor VISZLAI

Po vlaňajšom úspešnom priebehu tzv. Lesného zážitkového dňa bol záujem zo strany (hlavne) žiakov a pedagógov o jeho znovu zorganizovanie veľký. Preto sme opäť spojili sily s Centrom voľného času v Revúcej a akciu pre piatakov pripravili. Zmenili sme však lokalitu a vzhľadom k počasiu nám vyšla aj zmena termínu.

9.júna, keď žiaci a učitelia dorazili do Drienku na LS Ratková, boli tam už postavené stanové prístrešky a na stožiari plápolala podniková vlajka. Pod ňou sme vytvorili s deťmi veľký zoznamovací kruh, pripomenuli sme si zásady správania sa v prírode, vysvetlili si, čo nás čaká. Na pripravenej trase, ktorá viedla po náučnom chodníku, bolo súťažnou formou treba zapojiť do plnenia úloh všetky zmysly. A nie raz, ale niektoré aj tri krát. Takýmto zábavným spôsobom deti prírodu precítili či už sluchom, čuchom, zrakom, ale aj hmatom a chuťou. A to, čo precítia, čo si odskúšajú „na vlastnej koži“, to len tak ľahko nezabudnú. Aj takýmto spôsobom spoznávať súvislosti v prírode je ďaleko účinnejšie, ako memorovanie učiva na hodinách prírodopisu. Ocenili to aj pedagógovia a ďalšie hodiny lesnej pedagogiky dojednávali ešte na koniec tohto školského roku, ale hlavne na začiatok toho budúceho. Družstvá jednotlivých škôl, ktoré čakali na čas štartu, mali možnosť vytvoriť si „živé obrázky“ z prírodnín danej lokality, pre každého žiaka bol pripravený materiál na búdku pre sýkorky a bolo len na jeho šikovnosti, ako bude výsledok vyzerať. Takmer všetky boli na jednotku a to svedčí aj o manuálnej šikovnosti vyrastajúcej mládeže, napriek jej tráveniu voľna hlavne pred počítačmi. Veľký záujem bol aj o možnosť zajazdiť si na huculských koníkoch a tejto ponuke neodolali ani učitelia. Tí, ktorí štartovali skôr, sa do týchto aktivít zapojili po návrate z trasy. Takže každý mal každú chvíľu čo robiť a nuda nemala ani najmenšiu šancu.

„Domáci“ z lesnej správy všetkých počastovali „podplamenníkmi“ – chutným cesnakovým koláčom a na obed neodmysliteľným gulášom z diviny. Medzitým sa spočítali nazbierané body za súťažné úlohy a pripravilo sa vyhodnotenie. Nebolo dôležité, ktorá škola vyhrala. Spokojní boli všetci a vyslovili nádej, že tretí ročník „Lesného zážitkového dňa“ zorganizujeme. Za seba môžem povedať, že pokiaľ bude taká istá ochota zo strany kolegov, ktorí sa na príprave celej akcie podieľali, nemal by to byť problém. Preto im aj touto cestou ďakujem a o rok si vysúkame rukávy zas.

Ing. Igor Viszlai je riaditeľ OZ Revúca