Majstrovstvá Českej republiky alebo „Prišiel som, 

videl  som, zvíťazil som“

Ján ŠVANČARA

V prekrásnom prostredí Chránenej krajinnej oblasti Křivoklátsko sa v dňoch 29. júna až 1. júla 2006 konalo „Mistrovství České republiky v práci s motorovou pílou – DŘEVORUBEC 2006“. Ako bolo tradičným zvykom na podujatí sa zúčastnilo aj päťčlenné reprezentačné družstvo SR. Význam celej súťaže konanej v roku, kedy sa uskutočnia aj 27. majstrovstvá sveta drevorubačov v Estónsku vzrástol, a to najmä z toho dôvodu, že výber reprezentantov na MS v Estónsku bude závisieť od umiestnenia pretekárov na súťažiach konaných pred majstrovstvami. Táto skutočnosť bola na jednej strane silným motivačným prvkom, na strane druhej mnohým pretekárom z toho plynúca nervozita zväzovala ruky, čo sa prejavilo na ich umiestnení.

Z histórie súťaží drevorubačov konaných prakticky od začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia sa dozvedáme o striedavých úspechoch slovenských drevorubačov, ktorí boli v mnohých prípadoch rovnocenným súperom pre svetovú špičku. Od roku 1990 však taký výrazný úspech ako na majstrovstvách ČR slovenskí súťažiaci nezaznamenali. Potvrdením predchádzajúcich slov nech je nasledovná tabuľka celkového umiestnenia slovenských reprezentantov.

Pod celkové výborné výsledky sa podpísalo umiestnenie našich pretekárov v jednotlivých disciplínach, kedy potlesk pre prvých troch pri vyhodnotení každej z nich znel vždy minimálne aj pre jedného zástupcu zo Slovenska. Umiestnenie slovenských pretekárov v jednotlivých disciplínach.

Výrazný úspech slovenských reprezentantov si treba ceniť o to viac, že ho dosiahli vlastným pričinením, obetovaním svojho voľného času, možno na úkor vlastných rodín, lepšieho zárobku, pretože prevažne pracujú ako živnostníci – dodávatelia prác aj pre Lesy SR, š. p. B. Bystrica. Hodnotné ceny za miesta na stupňoch víťazov boli len zlomkom náhrady za vynaloženú námahu pri celoročnom tréningu.

Záverom môžeme konštatovať, že úspešné reprezentovanie Slovenska na tomto podujatí bude mať pre vybratých pretekárov svoje pokračovanie aj na XVI. Majstrovstvách SR – DREVORUBAČ 2006 na Orave (3. až 5. augusta 2006) a všetci spoločne im držme palce, aby reprezentačný tím vybraný na MS 2006 v Estónsku potvrdil svoju dobrú formu pred svetovou špičkou.

Ing. Ján Švančara je medzinárodný rozhodca súťaží v práci s motorovou pílou