Radoslav ĽORKO

Odštepný závod Námestovo obhospodaruje štátne lesy na celej Orave, s výnimkou TANAP-u v juhovýchodnej časti regiónu. Územie tvoria okresy Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Zo severu a z východu ho ohraničuje štátna hranica s Poľskom, na juhovýchode hrebeň Západných Tatier a na juhu hrebeň Chočských vrchov. Juhozápadnú hranicu Oravy tvorí najsevernejší výbežok Veľkej Fatry s vrcholom Šíp. Západná hranica vedie cez Veľký a Malý Rozsutec, Malou Fatrou a končí sa na styku Kysuckých a Oravských Beskýd na slovensko-poľskej štátnej hranici.

Lesnícke zaujímavosti Oravy

Pýchou Oravského regiónu bolo vždy jeho lesné a prírodné prostredie, s množstvom krajinných zvláštností, bohatstvom a jedinečnosťou flóry a fauny, o čo sa svojou prácou v minulosti podstatnou mierou zaslúžili aj lesníci. Je nesporné, že práve oni boli zároveň jednými z prvých ochrancov prírody. „Opatrujme naše lesy, lebo ony sú pre naše žitie a zdravie osožné.“ Toto je text na jednom z pamätných kameňov (pri potulkách prírodou sa môžete s nimi stretnúť na troch miestach, a to na lesnej ceste medzi obcami Mútne a Novoť, na Pánskom kopci na slovensko-poľskej hranici pri obci Oravská Lesná a priamo pred budovou lesnej správy v Zákamennom) venovaných vrchnému lesmajstrovi W.Rowlandovi, ktorý za svojho pôsobenia na Orave v období Oravského komposesorátu povzniesol lesníctvo a starostlivosť o les a prírodu na vysokú svetovú úroveň. O tejto jedinečnosti Oravy sa dozviete viac priamo v dobovej budove bývalého Oravského komposesorátu v Oravskom Podzámku (r.1797), ktorá je zároveň miestom trvalej expozície Histórie lesníctva na Orave (v troch miestnostiach prezentujeme návštevníkom históriu a súčasnosť lesníckej práce, les ako spoločenstvo živej a neživej prírody, jeho ochranu a starostlivosť o lesnú zver), sídlom Lesnej správy a Lesnej informačnej kancelárie. Na Orave môžeme nájsť ešte jeden „lesnícky kameň“ a to exkurzný pamätný kameň pri Oravskom Podzámku, postavený na pamiatku exkurzie riaditeľov štátnych lesov a statkov Republiky československej, ktorá sa konala v roku 1930. Je viditeľný z turistickej alebo bežecko-lyžiarskej trasy v lesnej oblasti Račová smerom na Kubínsku hoľu. O význame lesníctva, zodpovednej práci v lese a nevyhnutnej starostlivosti o les a lesnú zver sme presvedčili stovky turistov pútavou návštevou Lesníckeho náučného chodníka v Oravskej Lesnej. Pozývame aj Vás na cca 3 km prechádzku touto „ukážkou“ lesníctva, jeho históriou, krásou prírody a množstvom ďalších zaujímavostí súvisiacimi s lesom a lesníctvom. Ponúkanou zaujímavosťou OZ je možnosť prehliadky dvoch diviačích obôr na Slanej Vode v Oravskej Polhore a v časti Ústrig na začiatku obce Oravská Lesná. Lesníckou atrakciou Oravy je tiež lesná úvraťová železnica v Oravskej Lesnej, postavená v roku 1917. Použil sa unikátny systém úvratí, ktorý je v Európe ojedinelý a podobné systémy možno nájsť len v Južnej Amerike. Na  oravskej strane sa dodnes zachoval úsek Tanečník – sedlo Beskyd, po ktorého rekonštrukcii bude tadiaľto premávať turistický vlak. Je to skoro neuveriteľné, ale touto železnicou bolo v roku 1956 prepravených 160.000 m3 dreva.

Pri návšteve Oravy Vás radi privítame aj na niektorej z lesníckych akcií, ktoré OZ pravidelne organizuje pre verejnosť a v rámci lesnej pedagogiky počas celého roka aj pre deti a žiakov ZŠ. O tej aktuálnej sa dozviete vždy z našich internetových stránok (v časti „Akcie“). Najbližšie (3.-5.augusta) je to celoslovenská súťaž v práci s motorovou pílou DREVORUBAČ 2006.

Prírodou Oravy a jej jedinečnosťou

Orava ponúka svojim návštevníkom skutočne širokú paletu poznávacích a oddychových aktivít v atraktívnej a neopakovateľnej prírode v každom ročnom období.

Orave dominujú dva horské masívy. Na severe v pohraničí s Poľskom sú to Oravské Beskydy s dvomi dominantami, vrchmi Babia hora (1725m), s historickou Hviezdoslavovou horárňou na Rovniach, ktorá je dejiskom básnikovho diela Hájnikova žena a Pilsko (1557m). Svojou polohu umožňujú nahliadnuť do hornatej krajiny južného Poľska a do takmer celej Hornej Oravy so svojimi dolinami, lesmi a poľami. Pre turistov prístupnejšia je Oravská Magura, ktorej hrebeň rozdeľuje Oravu na dve časti, dolnú a hornú Oravu. Najvyššími vrchmi tejto oblasti sú Minčol (1396m) a Kubínska hoľa (1346m). Z otvoreného hrebeňa Kubínskej hole, kde je tiež vyhľadávané lyžiarske stredisko vidieť ako na dlani časť Oravskej kotliny, dolnú Oravu a samozrejme nepreberné množstvo vrchov Malej a Veľkej Fatry, Chočských vrchov, Roháčov i Nízkych Tatier. Turisticky atraktívnymi sú aj Oravská vrchovina, Skorušinské vrchy, ktoré poskytujú detailnejší pohľad na Roháče s celým podhorím a v diaľke na Oravské Beskydy s Poľskom a kopcovitý okraj Oravy a Roháče s množstvom dolín a turistických chodníkov.

Orave dominuje CHKO Horná Orava, ktorá pokrýva jej celú severnú časť s Oravskou priehradou a spolu so Zywieckym parkom krajobrazowym a Babiogorskym parkom narodowym v Poľsku tvorí bilatelárne chránené územie. Z viac ako 40-tky chránených celkov Oravy (NP, NPR, PR, CHA, NCH) Vám odporúčame návštevu PR Paráč (Oravská Lesná) so zachovanými pralesovitými porastami vysokohorských smrečín s jarabinou, PR Tisovnica - rašelinisko vrchoviskového typu so smrekom, borovicou, kosodrevinou, čučoriedkou a ďalšími typickými druhmi flóry, NPR Rozsutec, ktorá obsahuje pôsobivé skalné formy na území NP Malá Fatra, či NPR Roháčske plesá a NPR Juráňova dolina - najkrajšie časti Západných Tatier na území TANAP-u s vodopádmi a zaujímavou morfológiou. V prírode nášho regiónu môžete vidieť aj jedinečnú, často chránenú flóru (Rosička okrúhlolistá, Andromedka sivolistá, Vachta trojlistá...), ktorá je v rámci Slovenska typická len pre Oravu, prípadne málo lokalít na Slovensku. Endemitom Babej hory je rožec alpínsky babohorský. Na prehliadku sú tiež zaujímavé rašeliniská hornej Oravy s pre ne typickým rastlinstvom.

Prírodnou zvláštnosťou Oravy sú tiež obce Oravská Lesná, považovaná za najchladnejšiu obec a Oravská Polhora, ktorá je najsevernejšou obcou Slovenska.

Okrem turistiky ponúka opisované územie i možnosť pestovania iných športov. Na Oravskej priehrade si príde na svoje každý, kto má vzťah k vodným športom. Sú tu dobré podmienky pre jachting, windsurfing, člnkovanie i plávanie. Atraktívnym zážitkom s pohľadom na prírodu je tiež plavba na lodi alebo plti na 6 km trase Horná Lehota – Oravský Podzámok. Rekreačnému kúpaniu počas celého roka sa možno oddávať v rekreačnom a lyžiarskom centre Oravice s termálnymi bazénmi. V zimných mesiacoch si Oravu nemožno predstaviť bez lyžiarov. Po celom území Oravy je množstvo lyžiarskych vlekov. Tí, ktorých viac priťahuje bežecké lyžovanie, môžu využiť viacero bežeckých dráh prístupných verejnosti alebo trasy po našich zasnežených LC.

Historické dominanty regiónu

Cieľom záujemcov o umeleckohistorické a stavebné pamiatky je v prvom rade Oravský hrad, čnejúci sa na 112 m vysokom skalisku nad riekou Oravou v Oravskom Podzámku. Pozornosť si zaslúžia i kaštiele a kúrie vo Vyšnom Kubíne, Mokradi, Leštinách, či Jasenovej, ďalej drevené kostolíky v Istebnom, Leštinách a Tvrdošíne, ako i kamenný kostolík na vŕšku nad Vyšným Kubínom. Vo Hviezdoslavovom múzeu v Dolnom Kubíne sú sústredené okrem literárnych pamiatok P. O. Hviezdoslava aj jeho osobné predmety. V tej istej budove sídli i Čaplovičova knižnica. Mnohé kultúrne pamiatky sú vystavené v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne i v Oravskom vlastivednom múzeu na Oravskom hrade. Návštevníci Oravy by nemali obísť ani Ostrov umenia vo vodnej nádrži Orava a pri potulkách pod Babou horou Hviezdoslavovu horáreň na Rovniach, miesto básnického diela Hájnikova žena. Na Orave sa zachoval celý súbor pôvodných objektov ľudovej drevenej architektúry, najmä dreveníc v Podbieli a Srňacom, Zuberci, Habovke, Hladovke, Suchej Hore, Oravskej Lesnej, Zázrivej a ďalších oravských dedinách. Zachované objekty ľudovej architektúry možno zhliadnuť aj v Brestovej, kde Oravská galéria zriadila Múzeum oravskej dediny. Tu sa každoročne koná prehliadka nielen oravského folklóru - Podroháčske folklórne slávnosti.

Radi Vás privítame v niektorej z našich Lesných informačných kancelárií v sídlach LS v Oravskom Podzámku, Oravskej Polhore a Zákamennom, kde Vám predstavíme aj ďalšie zaujímavosti nášho regiónu, informačnú (LIK) mapu nášho OZ a pri plánovaní návštevy Oravy Vám ponúkneme možnosť ubytovania v našich chatách, rozmiestnených na území celého regiónu, či už priamo na Oravskej priehrade (chata Slanická Osada), pri kúpaliskách v Oraviciach (chata Oravice), v blízkosti Oravského hradu (chata Nový Racibor), lesnej úvraťovej železnice na Tanečníku v Oravskej Lesnej (chaty Tanečník, Bukovina, Paráč, Okálka), či iných turistických trás a zaujímavostí (chaty Vonzovec, Vydrovka, Dešťané a iné) alebo „ďaleko“ od denného zhonu v tichu a kráse oravskej prírody.

„Pokiaľ žiješ v súlade s prírodou, nikdy nebudeš chudobný“, Seneca

Želáme Vám bohatstvo nových zážitkov a príjemných chvíľ strávených v prírode na Orave.

Ing. Radoslav Ľorko dispečer dopravy a mechanizácie

 

Bližšie informácie o lesníckych akciách a ubytovacích možnostiach OZ Námestovo získate na www.lesy.sk,

na e-mailovej adrese chaty.no@lesy.sk, t.č. 043/552 24 80

alebo priamo v Lesných informačných kanceláriách v sídlach jednotlivých LS.

Hviezdoslavova horáreň

Chata Slanická Osada Chodník Juráňovou dolinou
Ostrov umenia na Oravskej priehrade Rožec alpínsky

Lesnícky náučný chodník

Oravská Lesná

Oravský hrad