Poľovníctvo na webe

I. časť

Peter GOGOLA

Internet ako komunikačný kanál sa svojou dostupnosťou stáva jedným z hlavných nástrojov šírenia informácií zo všetkých oblastí ľudskej činnosti. Výnimkou nie je ani poľovníctvo. V prvej časti nášho miniseriálu prinášame rozhovor so zakladateľom webovej stránky www.poľovníctvo.com, pánom Frigyesom Takácsom.

Pán Takács, každý, kto sa čo len trochu zaujíma o poľovníctvo, pozná Vašu webovú stránku. Čo Vám vnuklo myšlienku, založiť webovú stránku?

Stránka s týmto zameraním chýbala na Slovenskej internetovej scéne. Trochu sa rozumiem dvom veciam a to poľovníctvu a lietaniu. Internetových stránok zaoberajúcich sa tematikou lietania už na Slovensku fungovalo viac. Preto sme to skúsili s poľovníctvom.

Objem informácií, ktoré Vaša stránka ponúka, je obrovský. Iste Vám práca administrátora zaberá nemálo času. Ako to všetko stihnete? Pomáha Vám niekto?

Nerobím to sám. Otázky technického charakteru rieši môj zať, ktorý je informatikom. Vo veciach zložitého poľovného práva čitateľom radí právnik jednej známej advokátskej kancelárie z Bratislavy a rozsiahlu prácu redaktora regionálneho spravodaja robí jeden agilný mladík z Liptova. Pri každodennej práci aj nás spája internet. Rozumieme si veľmi dobre a nakoľko každý z nás to robí zadarmo vo svojom voľnom čase, žiadne financie ešte nenarušili našu spoluprácu. Sám som niekedy prekvapený, ako vážne to berieme.

Veľmi nám pomáhajú aj odborné časopisy a elektronické médiá, s ktorými máme priateľské vzťahy a naša spolupráca je dobrá.

So Slovenským poľovníckym zväzom a Slovenskou tlačovou agentúrou ako našimi komunikačnými partnermi je naša spolupráca na dennom poriadku.

Sme skutočne seriózni partneri. Máme voľný prístup k informáciám, ale ešte sa nestalo, že by sa ma niekto z nich pokúsil ovplyvňovať pri ich šírení.

Ako stálych partnerov musím spomenúť Odbor poľovníctva a rybárstva Lesov SR. Veľa informácií dostávam od Lesov a vďaka agilným mladíkom z odboru poľovníctva a rybárstva dostávame sa všade tam, kde sa niečo deje v oblasti lesníctva a poľovníctva.

Na poľovníckych webových stránkach okolitých národov zaberá veľmi veľa času udržovanie poriadku na poľovníckych fórach. Práve preto väčšina redakcií odborných webových stránok pozastavila účinkovanie poľovníckych fór, lebo práve poskytovaná anonymita láka veľa prispievateľov s neľudským a neslušným správaním. Na Poľovníckej informačnej databáze takéto niečo nehrozí. Aj mňa samého prekvapuje, aká tu vládne samoregulácia. Pravidelne tam vystupujú poľovníci, ochranári a priatelia prírody, ktorí sa prezentujú vynikajúcimi odbornými vedomosťami a udržiavajú vo fóre taký poriadok, ktorý nemá na iných fórach obdobu. Ako moderátor tam mám veľmi málo práce, musel som zasahovať iba 2-3 krát. Okrem iných tvárí slovenského poľovníctva aj na túto môžeme byť právom hrdí.

(pokračovanie v Lesníku č. 9)