Seminár „Pestovanie agáta bieleho“

Jozef HABARA

Spoločne s pracovníkmi OZ Levice sa nám podarilo pripraviť seminár na tému „Pestovanie agáta bieleho“. Myšlienka uskutočniť daný seminár napadla Ing. Ladislavovi Vargovi, CSc. (riaditeľ OZ Palárikovo). Výber lokality na uskutočnenie a prezentácie lesných porastov v Santovke nebol celkom náhodný, nakoľko pred šiestimi rokmi sa tu uskutočnil seminár o pestovaní agátových porastov na energetické účely.

Seminár, ktorý sa nám podarilo zorganizovať 07.05.2006 v areáli kúpaliska Santovka sa však od tých predchádzajúcich líšil v tom, že bol určený pre zamestnancov LSR, š.p., štátnu správu lesného hospodárstva a bol viac zameraný na praktickú časť zvyšovania kvality pestovaných agátových porastov.

Po prezentácii účastníkov, seminár otvoril a moderoval Ing. Dušan Krajniak (riaditeľ OZ Levice). Prvým referujúcim bol Ing. Igor Olajec s koncepciou pestovania agáta v š.p. LESY SR prebral štruktúru agátových porastov, výťažnosť a zhodnocovanie agátového dreva, ekologickosť spracovaného dreva, porovnal a podelil sa s snami o jeho dojmy zo zahraničnej služobnej cesty zameranej na pestovania agátových porastov v Maďarsku.

Ako ďalší vystúpil Dr. Rédei z Maďarska, ktorý nás ešte podrobnejšie zasvätil do problematiky pestovania ag porastov Maďarsku. Tak na porovnanie pár faktov. V súčasnosti sa pestuje agát na 400 tis. ha čo je 22 % zastúpenie tejto dreviny v lesoch našich južných susedov. Na Slovensku je to 33 tis. ha čo sú cca 2 %. Význam agáta bude narastať a cez národno hospodársky plán plánujú rozšíriť výmeru na 700  tis. ha, prevažne na plochách súkromného sektoru. /v 90. rokoch bola privatizácia lesov a 60 % zostalo v rukách štátu, zvyšok je v súkromných/. Agát šľachtia od 60. rokov minulého storočia. Najprv to bolo pre účely drevnej produkcie a včelárstva, teraz od 80. rokov minulého storočia sa zamerali na sucho vzdornosť. Produkcia drevnej hmoty je na 50 % využitá na priemyselné účely a zvyšok sa použije na palivo.

Na otázku Ing. Dušana Krajniaka ako sa im podarilo eliminovať ataky zelených, sme dostali nasledovnú odpoveď „Zalesňovaním agátom sa sleduje environmentálny problém –

 viazanie pôdy proti erózii v suchých oblastiach Maďarska a zelení nevedia dať odpoveď čo dať na tie suché plochy. Taktiež včelári protestovali v Bruseli proti dovozu včelieho medu z východnej Ázie“.

Na tento referát naviazal doc. Ing. Tibor Benčať, CSc. nám potvrdil, že prvenstvo v pestovaní agátu vo svete patrí Maďarsku. Prebral problematiku pestovania agáta a kvalitu agátových porastov. Odporučil nám vycestovať do Maďarska a vidieť ich spôsob pestovania ag porastov. Poukázal aj na problematiku biomasy „Pri energetickom spracovaní biomasy nikto nehovorí o koľko živín ochudobníme porasty a dopracujeme sa do štádia, že tieto ochudobnené porasty budeme musieť hnojiť – tento problém zostane nám lesníkom. Tieto náklady nik nezakalkuloval do ceny biomasy“.

Ing. Pavel Toma prebral problematiku holorubov. Prezentoval nám návrh zákona ako šiel z MP SR do parlamentu na schválenie. Pripravuje sa novela lesného zákona, len ťažko predpokladať, kedy ju schvália.

Blok referátov uzavrel Ing. Ladislav Varga, CSc. s genofondom /zdravotný stav porastov, objemovú produkciu, fenotypovú hodnotu/ agátu na Slovensku.

Účastníci seminára sa mohli pozrieť priamo na výrobky z agátového dreva (záhradný nábytok) z firmy ASTOL Veľké Ludince, po ktorej nasledovala krátka obedňajšia prestávka.

Po dobrom obede sme šli do demonštračných objektov, kde sa potvrdilo, že lesník nepozná zlé počasie, ale len zlé oblečenie. Trochu sa prehnala jarná búrka, ale to nič neubralo z elánu pozrieť si spôsoby pestovania agátu a možnosť to prediskutovať aj s kolegami z Maďarska, ktorí boli s nami v porastoch.

Celkom sme prešli 5 objektov, na ktorých sa prebrala problematika od výchovy najmladších vývojových štádií, cez fázu žrďovín s uplatnením vyvetvovania najkvalitnejších jedincov, až po pestovanie energetických porastov s čiastočnou premenou vnášaním orecha čierneho sejbou.

Ing. Jozef Habara je vedúci

lesníckej výroby OZ Palárikovo