Spýtali sme sa lesníkov – dôchodcov:

Ako vnímate vašich nasledovníkov a ich hospodárenie v lesoch?

V čom sú iní – lepší alebo horší – než ste boli vy?

Ing. Pavel Výbošťok, lesník vo výslužbe, Slovenská Ľupča

Nechcem hodnotiť hospodárenie v lesoch bývalých a terajších pracovníkov, ale myslím si, že po zlúčení lesných správ a ponechaní doterajších OZ došlo k nerovnováhe medzi pracovníkmi OZ a pracovníkmi lesných správ v neprospech vonkajších pracovníkov. Mám dojem, že sme oslabili vonkajšiu prevádzku, aj napriek tomu, že sú OZ (menšia ochranná služba, zvýšený záujem občanov a pobyt v lese, zvýšené krádeže dreva, menšia kontrolná činnosť následkom väčších odvodov, náročnejšia dochádzka na pracoviská a pod.).

Ako pozitívum vidím presun niektorých stálych činností na koncentrované pracoviská (odvoz dreva, približovanie dreva a škôlkárska činnosť). Je potrebné, aby OZ v rámci znižovania nákladov vytvárali pre vlastných pracovníkov lepšie, alebo rovnaké podmienky, ako ich vytvárajú pre cudzích pracovníkov (živnostníkov).

Ing. Gabriel Šimkovič, lesník vo výslužbe, Lučenec

Naši nasledovníci sa stali veľmi špecializovaní, kým prv lesníci boli univerzálni pracovníci. Keďže sa v lesoch pracuje tak, že sa jednotlivé práce zadávajú podnikateľom, lesníci nemajú zaručenú kvalitu vykonanej práce.

Terajší pracovníci v lesnom hospodárstve sú na vyššej technickej úrovni, lebo sa do lesov zavádza nová technika a pracuje sa s počítačmi čo za nášho pôsobenia nebolo.

Hospodárenie v lesoch je toho času oveľa horšie ako bolo v nedávnej minulosti, čo však nie je vinou lesníkov, ale vinou nesprávnej organizácie lesného hospodárstva. Kvalita porastov sa podstatne znižuje, lebo sa predčasne z nich vyberajú kvalitnejšie jedince a najcennejšie dreviny. Vinu na tom má aj nový lesný zákon a naprosto nedostatočná kontrola z kompetentných miest. Z tohto dôvodu sa aj ťaží oveľa viac dreva ako je prírastok. Siaha sa teda na podstatu lesa.

Ing. Eduard Raffay, Revúca

Som už viac ako desať rokov mimo aktívnej služby v lesníctve, takže názor si tvorím viac menej na základe rozhovorov s kolegami. Vidím to však tak, že osobná zodpovednosť lesníka za zverený lesnícky obvod sa stráca, lesovne v dolinách sú opustené či odpredané, čím sa stratila možnosť, aby mal lesník bližší kontakt s lesom. Nedostatočné, či málo účinné sú ochranné služby (koľko pokút udelila lesná stráž?), je ťažko vymáhateľné dôsledné dodržiavanie zákona o lesoch (vjazdy motoriek a štvorkoliek do terénov) a príliš veľa priestoru a pozornosti sa venuje rôznym nelesníckym – záujmovým organizáciám, ktoré bez akejkoľvek odbornosti majú pripomienky k výsostne lesníckej činnosti. A v čom sú naši nasledovníci horší či lepší? Ja si myslím, že každý robí svoju robotu najlepšie ako vie v danom čase a na danej funkcii a keď sú nakoniec všetci spokojní s výsledkom, tak to asi robia dobre.