Žeby polesia...?

Ján MIČOVSKÝ

Viac ako rok po reorganizácii správ a lesných obvodov akoby polemika o jej opodstatnenosti utíchla. Môže to byť znamením, že vec sa podarila a po nábehovej krivke začal systém práce v nových organizačných podmienkach fungovať. Ale môže to byť aj prejavom istej apatie. Rozhovory „mimo mikrofón“ napovedajú, že správne bude skôr „bé“. Väčšina výhrad smeruje k časovej nemožnosti zvládnutia prác v potrebnej kvalite. OLH je na 2.000 ha obvode „stratený“ a fakt, že nie je lesníkovi nadriadeným mu situáciu vôbec neuľahčuje. A tak do hry často vstupuje kolegialita týchto dvoch, aby dobré vzťahy zachránili to, čo nebolo zakomponované v systéme... Nič proti kolegialite, potrebujeme ju všetci, no predpokladať, že bude vždy na obvode „prítomná“ nie je dostatočným riešením.

Vzniká obava, že v dôsledku personálnej poddimenzovanosti prevádzky na základnom stupni lesnej výroby sa táto nevyhne istým – povedzme to diplomaticky – zjednodušeniam.... Lakmusovým papierikom by mohla byť otázka pre 113 vedúcich lesných správ: Koľkí ste úprimne presvedčení, že vaši hospodári budú mať ťažbu na rok 2007 vyznačenú k 31. augustu 2006 tak, ako káže predpis i základná logika lesníckej práce?

Iným – tento krát pozitívnym - poznatkom je, že hranice novovytvorených lesných obvodov v mnohých prípadoch kopírujú prirodzenú morfológiu terénnu. Vznikli tak celky, ktoré sú z hľadiska organizácie lesníckych prác vhodnejšie, ako predchádzajúce, po reprivatizačných stratách neraz umelo vytvárané obvody. A najmä tí starší si všimli, že súčasné obvody sa územne často nápadne kryjú s bývalými polesiami...

A tak sa ponúka riešenie, ktoré by mohlo byť syntézou oboch zistení. „Doprajme už obvodom potrebnú stabilitu, nemeňme  platnú organizačnú štruktúru, urobme však kroky na personálne posilnenie súčasného veľkého lesného obvodu: dajme každému OLH k dispozícii minimálne dvoch, ak je potrebné troch a len celkom výnimočne jedného podriadeného lesníka. Lesníka, ktorému však neprisúdime súčasnú rolu ťažbového majstra, ale odborníka zabezpečujúceho všetky práce podľa pokynov zodpovedného hospodára.

Treba dopovedať to najdôležitejšie – kde na to vziať? Iste, bez dodatočných nákladov to nepôjde. Zvýšenie nákladov by nemuselo byť dramatické, pokiaľ by na správe ostal len jej vedúci plus zástupca. Je to obdoba modelu lesnej správy rozdelenej na polesia a obvody, ktorý už roky funguje vo vojenských lesoch.

Vedome som obišiel fakt, že zaradením OLH do príslušnej platovej triedy sme jeho dominantnú rolu vo vzťahu k sledovaným cieľom nepodporili. To je však už iná téma.