S Ing. Jánom Švančarom o Majstrovstvách sveta v Estónsku

Chýba nám profesionalizácia

 

Jozef MARKO

Ing. Ján Švančara

Medzinárodný pozorovateľ a technický vedúci reprezentačného tímu Slovenskej republiky Ing. Ján Švančara, ktorý je vedúcim Odboru usmerňovania lesníckych činností v š.p. LESY SR, sa vrátil z 27. Majstrovstiev sveta v práci s motorovou pílou. Uskutočnili sa v dňoch 15. až 20.8. 2006 v estónskom mestečku Otäpä a titul majstrov sveta získali domáci Estónci.

Ako sa darilo slovenským reprezentantom na prestížnom podujatí, ktoré sa koná raz za dva roky?

- Spomedzi 28 klasifikovaných krajín skončilo slovenské družstvo v zložení Jaroslav Perveka, Mário Mudrák a Jaroslav Kukuc na 18. mieste. Je to lepšie umiestnenie ako pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta v Taliansku, kedy Slováci obsadili 23. miesto. Najväčšiu stratu bodov nám spôsobilo umiestnenie v disciplíne rez na podložke, v ktorej dvaja naši pretekári zapílením do podložky prišli o možnosť umiestniť sa na popredných priečkach.

Čo je nutné urobiť preto, aby patrilo Slovensko v silnej konkurencii súťažných družstiev v práci s motorovou pílou do úzkej svetovej špičky?

- I keď sa tréningové podmienky našich špičkových pilčíkov v ostatných rokoch nepatrne zlepšili, naďalej nám chýba profesionalizácia, na ktorej sú založené výborné výsledky profesionálnych pretekárov. Myslím si, že nasledujúce dva roky do konania ďalších majstrovstiev sveta v Belgicku by sme mali využiť na vytvorenie národnej organizácie ako predpokladu vstupu Slovenska do novej medzinárodnej organizácie súťaží v pílení dreva IALC (International Association Logging Championship). Takto by sme dokázali garantovať nielen skvalitnenie tréningu pretekárov, výcviku rozhodcov a zabezpečenia moderných meracích pomôcok, ale aj potvrdenie celoštátnej orientácie na organizovanie a zúčastňovanie sa súťaží drevorubačov.