Editorial

Programové vyhlásenie Vlády SR má pre ďalší vývoj Slovenska priamy dopad minimálne na ďalšie štyri roky. Aj preto bolo v období posledných týždňov najviac komentovaným dokumentom. O tom, že sa deklarované ciele vlády premiéra Fica nepochybne dotknú i lesného hospodárstva vari netreba diskutovať. Otázne je skôr to, akým spôsobom.

Strategickým cieľom vlády Slovenskej republiky v oblasti lesného hospodárstva je uplatňovanie a podporovanie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch na zabezpečenie ekologickej rovnováhy a stability krajiny pri racionálnom využívaní produkčných a mimoprodukčných funkcií lesov. Som presvedčený, že takto stanovený strategický cieľ je optimálnym vyjadrením potrieb a ďalšieho smerovania lesného hospodárstva u nás. Vláda Slovenskej republiky má podľa programového vyhlásenia prijať novú štátnu lesnícku politiku vo forme Národného lesníckeho programu v súlade s akčným plánom EÚ vo väzbe k Národnému programu rozvoja vidieka SR. Chce zabezpečiť neprivatizovateľnosť lesného majetku vo vlastníctve štátu, zosúladenie všeobecne záväzných právnych predpisov ovplyvňujúcich trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch - zákona o lesoch, zákona o poľovníctve a zákona o ochrane prírody a krajiny. Plánuje vytvoriť legislatívne, technické a finančné predpoklady na hradenie ujmy, ktorá vzniká vlastníkom v dôsledku obmedzenia vlastníckych práv. Všetky tieto koncepčné materiály a konkrétne kroky si vyžaduje prax a riešenie problémov, ktoré prax prináša, takže po naplnení týchto bodov programového vyhlásenia sa dá očakávať progresívny posun vo vývoji lesného hospodárstva na Slovensku.

O tom, či deklarované ciele budú v reálnom živote naplnené, do značnej miery rozhodne spolupráca ministerstva pôdohospodárstva so všetkými štátnymi i neštátnymi subjektmi, pôsobiacimi v lesnom hospodárstve. Musí byť zameraná na naplnenie uvedených cieľov dôslednou obojsmernou komunikáciou, rešpektovaním odborných stanovísk a akčným výkonom dohodnutých krokov a opatrení. S plnou zodpovednosťou tvrdím, že naši odborníci z vedenia podniku i lesníckej prevádzky sú pripravení aktívne napomôcť k naplneniu týchto cieľov.

Azda najdôležitejšou úlohou ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia bude čo najskôr dosiahnuť súlad legislatívy – zákona o lesoch a zákona o ochrane prírody a krajiny, pretože nejednoznačné a protichodné vnímanie sporných paragrafov v oboch zákonoch komplikuje výkon lesníckej činnosti a na druhej strane bráni efektívnej ochrane prírody, na ktorej majú záujem aj samotní lesníci.

Čo dodať? Ciele sú stanovené, cesty k ich naplneniu poznáme. Ostáva veriť, že programové vyhlásenie vlády neostane len na papieri.