Revúčania počuli argumenty a rozhodli sa:

Ideme do toho!

Jozef MARKO

Rastúci význam a dopyt po introdukovaných drevinách inšpiruje lesníkov, aby začali nielen uvažovať o ich využití, ale aby začali realizovať konkrétne kroky, smerujúce k zakladaniu nových porastov z týchto drevín, predovšetkým agáta a topoľa šľachteného. Najnovším príkladom je prístup kolegov na OZ Revúca, o ktorom sme sa porozprávali s riaditeľom závodu Ing. Igorom VISZLAIOM.

Rozpestované agátové sadenice

na OZ Revúca

Prečo ste sa rozhodli pestovať agát na teritóriu OZ Revúca?

- K tomuto rozhodnutiu nás viedlo viacero pohnútok. Jednak je to stále ubúdajúca výmera nami spravovaných lesov z reštitučných dôvodov a tým ubúdajúca „sila“ štátneho podniku, aj v súvislosti so zamestnanosťou. Ďalším dôvodom je množstvo neobrábanej pôdy v regióne, čo nás veľmi trápi. Neposledným z množstva dôvodov je momentálny boom v potrebe energetického dreva, ktorý bude dlhodobejší a teda aj perspektíva tohto projektu je nad rámec nášho pôsobenia v aktívnej službe. Štartovacím impulzom pre rozbehnutie aktivít bol jarný seminár o pestovaní energetických porastov vo Zvolene a veľmi emotívny a presvedčivý prednes príspevku riaditeľa OZ Palárikovo – Ing. Ladislava Vargu, CSc. Zúčastnil som sa na ňom s našim vedúcim lesníckej výroby Ing. Hlinkom a cestou domov bolo rozhodnuté – ideme do toho! 

Na akej ploche plánujete pestovať agát?

- Po prvých rekognoskáciách terénu, porovnaní plôch na evidenčný stav, druh pozemkov a podobne sme sa rozhodli tento rok zalesniť prvých päť hektárov ľadom ležiacej pôdy. Rozpestované sadenice agáta však máme na niekoľko desiatok hektárov. Veľmi často postup prác, vôbec celú techniku pestovania a určite aj ekonomiku konzultujeme s Ing.Vargom. Z týchto diskusií vyplynulo, že ekonomický zmysel to má vtedy, ak sa budeme na závode venovať energetickým porastom na ploche medzi 200 až 300 ha. Takže k takejto výmere sa chceme dopracovať, aby úsilie prinieslo aj ovocie.

Pestovali už niekedy v minulosti revúcki lesníci túto drevinu?

- Podľa mojich informácií takto zamerané pestovanie agátov na území závodu dosiaľ nebolo. Jeho zastúpenie v porastoch na dnešných lesných správach Tornaľa, Ratková i Jelšava je miestami dominantné, ale z pohľadu celej správy alebo dokonca celého závodu nie je významnou drevinou. Niektoré stromy však dosahujú zaujímavé dimenzie. Na jednej z aukcií dreva sme ich ponúkli klientom a bol o ne celkom slušný záujem, ba dokonca speňaženie predčilo naše očakávanie.

Aké kroky budete musieť v najbližšom čase zrealizovať v súvislosti s pripravovaným pestovaním agáta?

- Jednostupňový projekt na pestovanie energetických porastov nám vypracováva Ing.Varga a budeme postupovať podľa neho. Naše prvé kroky som už spomínal – vytypovať plochy, vykopali sa sondy s odberom vzoriek pôdy na rozbor, aby sa určila najvhodnejšia drevina na konkrétne lokality, rozpestovali sa sadenice, ale aj nepríjemná administratívna agenda. Vybavili sme už na pozemkovom úrade prekategorizáciu pozemkov, máme na to rozhodnutie. Ale aj jedna dobrá správa – na lesnej správa Tornaľa i Ratková, kde sa uvažuje s pestovaním agátových porastov, práve predbieha obnova LHP. Modely na pestovanie takýchto porastov ešte nie sú vypracované, ale práve teraz je najpríhodnejší čas riešiť s vyhotovovateľom plánu a štátnou správou lesného hospodárstva aj tento problém. Uvidíme ešte, ako sa k problému postavia iné orgány – ide o nepôvodnú drevinu, ktorá je tu síce už viac ako štyristo rokov, ale... Potom ešte treba pripraviť plochy na zalesňovanie (prvý osoh v podobe energetickej hmoty), zalesniť, následná starostlivosť...