Lesníctvo a poľnohospodárstvo v SR - moderné prístupy hospodárenia a vzdelávanie

Daniel LEŠINSKÝ

Spoločnosť založená na poznaní („knowledge-based society“) je jedným z kľúčových bodov rozvojových programov Európskej únie pre roky 2007-2013. Základným predpokladom úspešného rozvoja ktorejkoľvek oblasti hospodárstva je zvládnutá prax, dostatočné vedomosti, výmena informácií a skúsenosti – poznanie. Nie inak je tomu v sektoroch lesného hospodárstva a poľnohospodárstva na Slovensku, sektoroch, v ktorých základným kapitálom je pôda, zložky životného prostredia a náročná práca so živými systémami. Vo väčšine prípadov musia poľnohospodári a lesní hospodári zvládať aj terénnu či klimatickú rôznorodosť, naviac princípy ekonomického riadenia podniku, legislatívu, základy marketingu a pod. Prepojenie vedy, výskumu a praxe sú i v týchto sektoroch podmienkou zvyšovania kvality, efektivity a znižovania negatívnych dopadov na životné prostredie, prírodné ekosystémy a zdravie ľudí.

Hospodárenie na pôde je náročné na poznanie a jeho výsledky môžu byť zásadným prínosom pre spoločnosť, no rovnako môžu aj škodiť, môžu byť ziskové ale aj stratové. Preto sa EÚ rozhodla podporovať vzdelávacie aktivity zamerané na rozvoj vedomostí a zručností v oboch sektoroch. Na Slovensku je to predovšetkým prostredníctvom Sektorového operačného programu poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (SOP) a Plánu rozvoja vidieka (PRV), ktoré ponúkajú opatrenie „Vzdelávanie“.

Vzdelávanie prostredníctvom opatrení SOP a PRV „Vzdelávanie“ umožňuje pracovníkom poľnohospodárstva a lesného hospodárstva celoživotné, odborné vzdelávanie formou akreditovaných kurzov MŠ SR. TU Zvolen ponúka pestrú paletu vzdelávacích kurzov pre rok 2006 v lesnom hospodárstve:

1. Výberkový hospodársky spôsob a výberkové lesy

2. Pestovanie listnatých lesov s prihliadnutím na hodnotovú prirastkovú produkciu

3. Integrované ťažbovo dopravné technológie v lesníctve - technika a technológia v zmenených spoločenských a ekonomických podmienkach

4. Tvorba projektov zalesňovania poľnohospodárskej pôdy

5. Vplyv štruktúry porastov a pestovných opatrení na zníženie rizika pôdnej erózie

6. Finančná a organizačná stabilizácia podniku

7. Právne a ekonomické podmienky podnikania

8. Tvorba projektov v lesnom hospodárstve v súlade s programovými dokumentmi na Slovensku a v poľnohospodárstve sú to kurzy:

- Agroenvironmentálne opatrenia v poľnohospodárstve

- Finančná a organizačná stabilizácia podniku

- Právne a ekonomické podmienky podnikania

Každý kurz sa pri úspešnom absolvovaní končí odovzdávaním certifikátu, naviac kurz Agro-environmentálne opatrenia v poľnohospodárstve je akceptovaný MPSR pre získanie a príjem európskych dotácií pre Agro-environmentálne opatrenia PRV v poľnohospodárstve.

Kurzy majú limitovaný počet miest, sú bezplatné – spolufinancované fondmi EÚ.

Viac informácií o kurzoch, možnosť on-line registrácie nájdete na stránkach: www.eurokurzy.sk alebo e-mailom: sop@vsld.tuzvo.sk; resp. tel. č. 045/5206 519.

Ing. Daniel Lešinský, PhD.,

Centrum ďalšieho vzdelávania TU Zvolen