Lesoochranárske činy roka 2005

Peter GOGOLA

Ocenení

Nadácia Zelená nádej vyhlásila výsledky 7. ročníka súťaže o Lesoochranársky čin roka. Do súťaže mohol nominovať svojho kandidáta každý, kto vie o konkrétnej aktivite, ktorá v roku 2005 pomohla priamo zachrániť konkrétny les alebo nepriamo prispela k jeho záchrane, napríklad mobilizáciou médií, iniciovaním legislatívnych alebo administratívnych úprav. Nominovaní mohli byť aj ľudia, za ktorých dlhodobou činnosťou vidieť konkrétne výsledky v podobe zachránených lesov, ktoré by sme bez ich pričinenia už v takomto stave nevideli. Víťazom súťaže za rok 2005 sa stal riaditeľ Správy TANAP Tomáš Vančura. Ako uviedla na tlačovej besede 18. júla v Prešove riaditeľka nadácie Zelená nádej Mária Hudáková, „do súťaže, v ktorej sa hodnotili ochranárske skutky v prospech záchrany lesov za vlaňajší rok, dostali 12 nominácií z Čiech, Maďarska, Poľska a Slovenska“. Napriek tomu, že v deväťčlennej porote boli zástupcovia všetkých krajín Visegrádskej štvorky, všetky tri ceny po prvýkrát ostávajú na Slovensku. „Neviem, či je u nás tak dobre, alebo tak zle,“ zhodnotil túto skutočnosť víťaz súťaže Tomáš Vančura, „ale teší ma úspech aj mojich protikandidátov“.

Vančuru, ako riaditeľa Správy TANAPu, ocenili členovia poroty predovšetkým za rozhodnutia v súvislosti s vytváraním zón v národnom parku. Druhé miesto v súťaži získal lesník so 40-ročnou praxou, Ladislav Alcnauer z Lesného obvodu Smolnícka Osada, Lesná správa Margecany, ktorý tu 15 rokov presadzuje na území „svojho“ lesa prírode blízke hospodárenie bez holorubov. Ako povedala Mária Hudáková, „zvolil si túto namáhavejšiu cestu hospodárenia, ale les v správe Ladislava Alcnauera je ukážkový, jednoliaty, nerobí v ňom zalesňovanie, ale výberovým spôsobom vytína statné stromy a les necháva prirodzene žiť.“ Tretie miesto Lesoochranárskeho činu roka 2005 porota udelila odbornému pracovníkovi Správy TANAP Karolovi Kaliskému. Mária Hudáková pri odovzdávaní ocenenia zdôraznila, že Kaliský popri riaditeľovi Správy TANAP Tomášovi Vančurovi zohral významnú úlohu pri presadzovaní novej koncepcie TANAP a jej zonácie do kategórie A.

Ocenení získali finančnú odmenu a knižné dary. Ceny prevzali na tlačovej konferencii v Prešove z rúk Márie Hudákovej za Nadáciu Zelená nádej a zástupcov poroty Petra Gogolu za Lesy SR, š. p. a Jaceka Zachara z poľskej mimovládnej organizácie Stowarzyszenie Olszówka.

A ešte dovetok: Ladislav Alcnauer v stredu 30. augusta oslávil 60. narodeniny. Blahoželáme!

Foto: Milan Kapusta