Na Orave dobre...

Peter GOGOLA

Na Orave dobre, na Orave zdravo... spieva sa v slovenskej ľudovej pesničke. Až na výkyvy počasia počas prvého augustového víkendu možno potvrdiť, že pesnička neklame. Rozhodne nie v prípade tohtoročných, už 16. majstrovstiev Slovenska v práci s motorovou pílou, ktoré sa už po šiesty krát konali pod názvom Oravský pohár – Drevorubač 2006 v Námestove, v amfiteátri na brehu Oravskej priehrady.

Organizátori sa pochlapili: úroveň prípravy jednotlivých disciplín bola na veľmi vysokej úrovni. Pre disciplínu „výmena reťaze“ bola použitá po prvýkrát regulárna elektronická časomiera, čo bolo aj pre divákov vizuálne atraktívnejšie, pretože nameraný čas sa okamžite tobrazoval na elektronickej tabuli. V disciplínach smerová stínka, výmena reťaze, kombinovaný rez, presný rez a odvetvovanie si zmeralo sily 33 pretekárov. Súťaž mala veľmi dobrú úroveň, k čomu bezpochyby prispela aj účasť zahraničných pretekárov – tentokrát okrem tradičných súperov z Čiech a Poľska prišli aj borci z Chorvátska. Bez ospravedlnenia i vysvetlenia zrušili svoju účasť pilčíci z Ukrajiny.

Ako každý rok námestovskí kolegovia pripravili pre verejnosť sprievodné akcie určené pre lesnícku i nelesnícku verejnosť. V areáli lodenice na brehu priehrady súťažili návštevníci v presekávaní polien na čas, v hode sekerou na cieľ, v sekaní na presnosť, pílení dvojmužnou pílou, v jazde zručnosti na motorovej kosačke a rôzne iné atrakcie. Lesní pedagógovia pripravili pre deti rôzne hry a súťaže. Kuriozitou bolo dosiahnutie slovenského rekordu v presekávaní. Piati oravskí drevorubači presekávali topoľový peň, hrubý 121 cm. Tento úctyhodný výkon zvládli za 1 hodinu a 14 minút.

Víťazom súťaže sa stal Jaroslav Perveka, ktorý tak zavŕšil svoje víťazné ťaženie – začiatkom júla zvíťazil v stredočeskom Křivokláte majstrovstvách Českej republiky v práci s motorovou pílou – je teda súčasne majstrom Čiech i Slovenska.