Navštívte OZ Topoľčianky

Jozef ŠABO

Lesy, ktoré obhospodaruje OZ Topoľčianky, sa nachádzajú v pohoriach Tríbeč a Pohronský Inovec. Sú to susediace horstvá, ktoré oddeľuje iba úzke údolie toku Hornej Žitavy. Obe pohoria sa relatívne prudko dvíhajú z pahorkatín Podunajskej nížiny a napriek tomu, že ich absolútne výšky sú len stredohorské, vzbudzujú dojem vysokých pohorí. Veľký Tríbeč má nadmorskú výšku 840 m a Pohronský Inovec 901 m. OZ Topoľčianky obhospodaruje lesy na výmere 29 960 ha v okresoch Zlaté Moravce, Nitra, Topoľčany, Partizánske a Žarnovica. Organizačne je rozčlenený na tri lesné správy a  Stredisko služieb, ktoré sa špecializuje na pestovanie a predaj okrasných kríkov a stromov, spracovanie a predaj diviny, pestovanie viniča a výrobu vína. Zabezpečuje aj údržby a úpravy zámockého parku v Topoľčiankach.

Teritórium OZ je bohaté na historické a kultúrne pamiatky, aj prírodné krásy a zaujímavosti. Topoľčianky sú najvýznamnejším turistickým strediskom regiónu Horné Požitavie. Doma aj v zahraničí sú známe vďaka poľovníctvu, zubrom, koňom a v poslednom čase aj vďaka dobrému vínu. Väčšina návštevníkov začína svoj pobyt prehliadkou kaštieľa, ktorý je umiestnený v zámockom parku. Kaštieľ je známy ako sídlo československých prezidentov. Iba niekoľko metrov od kaštieľa sa nachádza Poľovnícky zámoček s plastikami zhasínajúceho jeleňa a raneného diviaka. Sú to diela známeho sochára Alojza Stróbla. V Topoľčiankach má sídlo aj Národný žrebčín. Priamo v meste si môžu návštevníci prehliadnuť vynovenú jazdiareň, ktorá slúži najmä na výcvik koní, predvádzanie niektorých jazdeckých športov a hypologické múzeum. Milovníci koní ich môžu obdivovať aj priamo v prírode v chovných zariadeniach Breziny, Hostianske a Rybník. Veľmi obľúbené sú vychádzky na kočoch.

Vďačným objektom návštevníkov je Zubria zvernica, ktorá je vzdialená necelých 10 km od Topoľčianok. Zásluhou tunajších lesníkov v nej bolo od roku 1958 odchovaných bezmála 200 zubrov. V súčasnosti žije v zariadení 13 jedincov, z toho 4 čerstvo narodené zubríčatá.

Iba pár kilometrov od Topoľčianok leží okresné mesto Zlaté Moravce, ktoré je známe najmä pamiatkami na štúrovského básnika Janka Kráľa. Okrem množstva pamätihodností v tomto meste, za pozornosť stojí park s ojedinelou alejou smútočného smreka a mauzóleom rodiny Migaziovcov.

Pre bežných turistov aj odborníkov je veľmi atraktívne Arborétum Mlyňany, ktoré sa špecializuje na pestovanie vždyzelených stromov a kríkov. Najkrajšie je v máji, v období kvitnutia nespočetných druhov rododendrónov.

Zaujímavou skupinou objektov regiónu je 5 zrúcanín hradov. Najznámejšie sú zrúcaniny Hrušova v blízkosti Topoľčianok a Gýmeša pri Jelenci. Ale návštevník neoľutuje ani výstup na Čierny hrad pri Zlatne, Oponický hrad nad Oponicami a zrúcaninu strážnej veže v blízkosti Jedľových Kostolian. Pod hradom Gýmeš sa nachádza prírodná rezervácia Gaštanica, kde rastú cca. 200 ročné gaštany.

Poľovníkom je určite známe, že v blízkosti tohto hradu boli v 19. storočí vypustené prvýkrát na Slovensku do voľnej prírody muflóny, dovezené priamo z Korziky. Z hradu Gýmeš možno uvidieť aj najstarší kostol na Slovensku, kostol Sv. Juraja, so zachovalou vnútornou výzdobou, v obci Kostoľany pod Tríbečom.

Príroda regiónu je bohatá na množstvo chránených rastlín a živočíchov, čo dokazuje aj niekoľko významných rezervácii. Je všeobecne známe, že v pohoriach Tríbeč aj Pohronský Inovec sa nachádzajú významné hniezdne biotopy orla kráľovského.

Významnou súčasťou hospodárenia OZ je aj poľovníctvo. Tri poľovnícke revíry majú výmeru 15 300 ha. Z toho zvernice 11 845 ha. Iba pre zaujímavosť dodávam, že v roku 2007 uplynie 100 rokov od sprevádzkovania topoľčianskych zverníc. V poľovníckych revíroch sa vyskytujú všetky druhy raticovej zveri. V posledných rokoch stále častejšie aj medveď a rys.

Na území OZ Topoľčianky sa nachádza klenot Lesov SR, š.p. – Poľovnícky zámok Topoľčianky, bývalé sídlo rodu Habsburgovcov, ktorého história siaha až do roku 1905. Pre poľovníkov, ale aj ostatných návštevníkov, má OZ k dispozícii 12 chát. Podľa vybavenosti ich môžeme rozdeliť do troch kategórii. V prvej kategórii je Chata Tríbeč - Velčice, kde poskytujeme ubytovanie v apartmánoch, s možnosťou podávania stravy. Ďalšia kategória sú chaty so štandardnou výbavou - Chata Stanovisko a Chata Koborno. V poslednej kategórii sú malé chatky bez elektriny (napr.: Poľovnícka chata Žiare, Hájenka Krížne cesty, Chata Jastrabie, Dekanová, Tompinová, atď.). Skromnejšie vybavenie chatiek v poslednej kategórii, vynahradí návštevníkovi nádherné prostredie, v ktorom sú situované.

Jozef Šabo je referent BTS, PO, OaO,

OZ Topoľčianky, Foto: autor

 

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Topoľčianky získate

na www.lesy.sk,

na e-mailovej adrese topolcianky@lesy.sk

alebo na t.č. 037/640 34 24.

 

Zubor

Kone z Národného žrebčína Poľovnícky zámok Topoľčianky
Chata Tríbeč Hrad Hrušov