Podeľme sa o skúsenosti

Vladimír HLINKA

Lesné cesty. Večný a na prvý pohľad neriešiteľný problém celých generácií lesníkov. Napriek neustále meniacim sa podmienkam v lesnom hospodárstve a následnom preferovaní rôznych priorít vo financovaní , tieto tepny lesnej prevádzky ostanú hlavným determinantom použitia moderných technológií.

Lesný závod Revúca nie je vybavený manipulačnou linkou. Máme 3 menšie expedičné sklady rozmiestnené po teritóriu závodu. Tieto podmienky nám umožnili, aby sme sa vybrali cestou maximalizácie dodávok dreva z odvozných miesto priamo k naším odberateľom, ako je to bežné vo svete. V posledných rokoch sa technologická vybavenosť dodávateľov prác v odvoze dreva posunula veľkým skokom dopredu. Objavili sa výkonné odvozné prostriedky s veľkou možnosťou modifikácie ložného priestoru a rýchlymi a výkonnými hydromanipulátormi. Jediným limitom k zvýšeniu podielu dodávok po osi tak ostali nekvalitné lesné cesty. Veľmi sme preto uvítali myšlienku nového vedenia GR, aby sa zarobené peniaze vrátili späť do lesa – v našom prípade teda do lesných ciest.

Aj v oblasti rekonštrukcie lesných ciest sa technologické možnosti zlepšili. Investori požadujú čo najkvalitnejšie lesné cesty za čím menej peňazí. V zahraničí niekoľko rokov využívajú technológiu recyklácie lesných ciest frézou nesenou traktorom. Technológia je založená na myšlienke využitia miestnych zdrojov na spevnenie vozovky. Najprv sa strhne krajnica a vyčistia priekopy, pričom použitý mechanizmus vytriedi takto vzniknutý materiál a na vozovku uloží všetok použiteľný štrk a kamenivo rôznych frakcií. Následne fréza tento materiál spolu s pôvodnou vozovkou zomelie na voliteľnú veľkosť frakcie a po úprave pláne vozovky grédrom nasleduje zhutnenie povrchu. Zbytok urobia atmosférické zrážky, ktoré ešte viac spevnia povrch vozovky tým, že zaplavia drobné častice do štruktúry väčších a cesta je obnovená.

Toto je samozrejme veľmi zjednodušené vysvetlenie a celý technologický proces má množstvo ďalších detailov, ale zároveň je veľmi flexibilný a schopný prispôsobiť sa požiadavkám klienta.

V zásade je však najlepšie použiteľný tam, kde je na vozovke dostatočné množstvo pevného materiálu s čím menšou prímesou hliny.

Zúčastnili sme sa niekoľkých prezentácií a  keďže sme boli vnútorne presvedčení, že je to správna cesta ako nájsť prienik medzi kvalitou a cenou, rozhodli sme sa túto technológiu vyskúšať v našich terénnych a klimatických podmienkach.

Vytypovali sme dve lesné cesty. Jedna s vekom viac ako 30 rokov spevnená penetračným nástrekom s úsekmi s absolútne zničenou vozovkou a druhá v krasovej oblasti na vápenci, ktorá nebola spevňovaná asfaltom, ale prevádzkou sa z podložia dostali na povrch vozovky balvany z podkladovej horniny. Výberovým konaním sme vybrali dve rôzne firmy. Chceli sme technológiu vyskúšať vo viacerých alternatívach preto sme zvolili 4 rôzne modifikácie, ktoré sme aplikovali na súvislé úseky ciest.

l. Cesta na vápencovom podloží. Tu sme zvolili najjednoduchšiu modifikáciu technológie. Úpravu krajnice, rozfrézovanie vozovky, položenie priečneho odvodnenia /odrážky/, úprava povrchu a zhutnenie vibračným valcom. Nerobili sme pozdĺžne odvodnenie, pretože voda v krasovej oblasti rýchlo vsiakne do podložia a problémom je len prívalová voda. Profil vozovky bol rovný, v zákrutách klopený, na priamych úsekoch s miernym sklonom ku krajnici kvôli odtoku vody. Táto technológia je najrýchlejšia a najlacnejšia, ale predpokladáme, že aj s najmenej trvácou vozovkou. Chceli sme ňou však vyriešiť hlavne vytŕčanie masívnych skál z podložia, čo veľmi dobre zvládla.

2. Rovnaká cesta. Úsek však strmý s trčiacimi skalami a navyše s asi 50 % podielom hlinitej zložky na vozovke. V spolupráci s dodávateľom prác bola zrealizovaná nasledovná technológia:

Na základe vzorky materiálu odobratej z koruny vozovky bolo po rozbore VÚIS navrhnuté zloženie stabilizátora /materiál s obsahom cementu, vápna prípadne iného spojiva/. Kvôli veľkému pozdĺžnemu sklonu cesty bolo realizované aj pozdĺžne odvodnenie. Materiál z priekopy bol čiastočne použitý na vozovku. Nasledovalo frézovanie vozovky na potrebnú frakciu potom zapracovanie stabilizátora, úprava a zhutnenie. Na záver sa nastriekala jedna vrstva asfaltovej emulzie kvôli uzavretiu povrchu vozovky proti vode.

Táto technológia je samozrejme drahšia, ale úsek cesty prakticky bežným osobným autom nezjazdný, bol perfektne zrekonštruovaný.

3. Rekonštrukcia starej asfaltovej cesty. Práce vykonala iná firma, ktorá však mala aj rozdielne technologické vybavenie. Najprv potrebovali vozovku v celej dĺžke rozrušiť ťahanými vidlami /resp. hydraulickým kladivom/ - nimi používaná fréza nemohla frézovať „rastlú“ skalu. Cesta sa už nachádzala na inom podloží, preto bola veľmi dôležitá jej ochrana pred vodou. Urobili kvalitné pozdĺžne odvodnenie s hustou sieťou priepustov. Samotný profil vozovky bol navrhnutý ako vypuklý so zvažovaním od stredu ku obidvom krajniciam. Na tomto úseku sme sa rozhodli použiť asfaltovú penetráciu, a preto frézovanie bolo len na hrubšiu frakciu, následne bolo potrebné vyplaviť prachové časti /postrek vodou/ a po vysušení sa aplikovala asfaltová živica, ktorá spojila kamenivo na vozovke. Táto firma využívala na zhutňovanie vibračné dosky. Tieto sa im na základe 5-ročných skúseností osvedčili viac ako vibračný valec.

4. Tento úsek bol praktický totožný s predošlým. Neaplikovala sa však asfaltová penetrácia a preto sa frézovalo viackrát. Takto vzniknutá jemná frakcia sa pomocou vody silne zhutní a vytvorí kvalitnú vozovku.

V príspevku som sa snažil, čitateľom aj pre laika zrozumiteľnou formou predstaviť odskúšané technológie. Ing.Búci, konateľ jednej z dodávateľských firiem, by vedel o možnostiach týchto technológií rozprávať oveľa dlhšie a na vyššej odbornej úrovni, ale dúfam, že Vás tieto myšlienky napriek tomu zaujali.

Bude určite zaujímavé sledovať ako sa zrekonštruované cesty „správajú“. Veľa napovie stav ciest už na budúcu jar a podľa toho sa rozhodneme, ako ďalej s rekonštrukciou ciest.

Ing.Vladimír Hlinka je vedúci lesníckej výroby, OZ Revúca

Cesta na vápencovom podloží