Poľovníctvo na webe

II. časť

Peter GOGOLA

 

Éra elektronických médií zasahuje do každodenného života. Napriek tomu, že tlačené noviny a časopisy asi nikdy úplne nevymiznú, elektronické médiá postupne preberajú pozíciu lídra na trhu s informáciami. Špecifickým médiom je internet. Objem informácií, ktoré je možné z tohto zdroja získať, je nepredstaviteľný. Čokoľvek, čo vás zaujíma, nájdete pomocou internetového prehliadača doslova za pár sekúnd. A že sa to týka aj poľovníctva, o tom niet pochýb. Zrejme najkvalitnejšou elektronickou informačnou databázou v slovenskom (a maďarskom) jazyku je webová stránka www.polovnictvo.com, Prvú časť rozhovoru s jej „duchovným otcom“, vášnivým poľovníkom, fotografom a pilotom bezmotorových lietadiel Frigyesom Takácsom sme uverejnili v minulom čísle LESNÍKa. V tomto čísle publikujeme druhú časť rozhovoru.

Máte prehľad o tom, koľko návštevníkov denne zhliadne Vašu webovú stránku? Ktorá jazyková mutácia je sledovanejšia - slovenská alebo maďarská?

Návštevnosť webovej stránky sa stále mení. Pohybuje to denne okolo 700, čo je mesačne 20 – 23 000 návštevníkov. Máme 2500 registrovaných návštevníkov a tento počet sa denne zvyšuje o 5 až 10 nových členov. Tie údaje platia pre Poľovnícku informačnú databázu. Maďarská jazyková mutácia je slabšia. Tam je mesačná návštevnosť okolo 8000 návštevníkov a máme iba 1300 registrovaných členov. Maďarská stránka slúži iba na to, aby naše výsledky z oblasti poľovníctva, lesníctva a ochrany prírody boli pre našich južných susedov ponúkané z prvej ruky. Dosť dobre poznám stav ich poľovníctva, preto môžem vyhlásiť, že máme čo ukazovať a máme veľa vecí, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Aj napriek k tomu, že na Slovensku je menej zveri ako u našich južných susedov, u nás sa poľuje kultúrnejšie a viac sa dbá na dodržovanie tak predpisov ako aj poľovníckych zvykov. Otázkou je iba to, že do kedy?

Ľudia vo Vašom okolí vedia, že ste človek s mnohými záľubami. Čomu – okrem poľovníctva a internetu – venujete svoj čas?

Som technický typ. Živím sa ako strojník na stavebných strojoch. Ani sám neviem ako sa do mňa dostali tie gény ktoré ma nainfikovali vášňou poľovníctva. Nikto z predkov totiž nepoľuje. Napriek tomu, že skôr som začal poľovať ako lietať, ťažko mi je povedať, ktorá vášeň je vo mne väčšia. Ale skôr to lietanie. Tak pre poľovníctvo ako aj pre lietanie je potrebné široké spektrum vedomosti a pevné sebaovládanie, ale tieto dve vášne si vyžadujú úplne iné povahové vlastnosti človeka.

Ďakujem za rozhovor.

Je úžasné stretnúť človeka, ktorý je tak zanieteným fanúšikom rôznorodých záľub. Ostáva mi sňať svoj imaginárny klobúk v úcte pred skvelým človekom, pánom Takácsom, ktorého priatelia oslovujú familiárne „Frico“. Na jeho poľovnícku webovú stránku sa pozrieme v budúcom čísle.