Prečo mám rada les

Janka Hospodárová

(moderátorka TV Markíza)

 

Príroda, i keď sme k nej podľa môjho názoru správame priveľmi macošsky, nám stále poskytuje najlepší zdroj dobytia energie a zdroj pravdy, ktorá funguje na tejto zemeguli. Toto by sa však nezmestilo do pár viet, ktorými mám vyjadriť svoj vzťah k lesu.

Do najbližšieho kontaktu s prírodou som prišla pred piatimi rokmi, kedy som si kúpila svojho koňa Diora. Vychádzky s ním v lese ma vždy dokázali znovu postaviť na nohy i po tom najvyčerpávajúcejšom období. Je od nás ľudí veľmi hlúpe, keď namiesto lesa navštevujeme víkend čo víkend nákupné centrá a namiesto prechádzky v prírode si dopriavame „oddych“ v preplnenom klimatizovanom hypermarkete, v ktorom nám stromy „nahrádzajú“ umelohmotné kvety! Ja sa už po chvíli v takomto prostredí začínam dusiť a preto sa mu vyhýbam, ako vládzem. To najkrajšie, hneď po láske, čo nám podľa môjho názoru život ponúka, je práve príroda. Nikde si nedokážem oddýchnuť viac ako v lese, pri vode, či niekde na lúke pod nádhernou oblohou.

Je mi veľmi smutno, keď vidím, akí sme k prírode krutí a zasadzujeme jej stále viac a viac rán v podobe znečisťovania ovzdušia, vôd, či robenia si smetísk priamo v lesoch. Nesmieme sa teda čudovať, keď sa nám ako bumerang naše činy voči nej vracajú v podobe tsunami, globálneho otepľovania, kalamít, či zemetrasení. Ubližovaním prírode ubližujeme sami sebe.

Ja pobyt v prírode doslova milujem a dúfam, že napokon všetko dobre dopadne. Máločo sa vyrovná príjemnému pocitu, keď na vychádzke s Diorkom stretávame srnky, zajačiky či majestátne vtáčie dravce.