O výrobe z agátu bieleho

Skrotený divoch

Ladislav CSOMOR

Mnohokrát si kladiem otázku, aký je vlastne agát? Mohutný netvor, neustále si hľadajúci svetlo medzi bratmi a sestrami iných drevín v lesných porastoch, vytvárajúc tak zo svojho kmeňa nenapodobniteľné krivky rôznych rozmerov a škál? Úspešný predátor, ktorý si zabezpečil svoju budúcnosť na viacerých pilieroch? Alebo súčasť rozvoniavajúceho lesoparku ako darcu chutného medu, kvalitného paliva i suroviny na výrobu papiera pre časopis, ktorý práve držíte v ruke? Agát je všetko v jednom. Myslím, že je to pravá stredoeurópska rarita.

Určite ste si všimli, že som nespomenul remeselnícke spracovanie agátu bieleho. V súčasnosti prežíva svoju renesanciu. V minulosti bola využívaná jeho neuveriteľná odolnosť vo vinárstve vo forme stĺpov, ako súčasť vodných mlynov, v kolárstve, no a v neposlednom rade v každodennom živote poľnohospodárov a remeselníkov. Ja som približne pred siedmimi rokmi prvýkrát „zaťal sekeru do agáta“ a založil som prevádzku na jeho spracovanie. Dnes v nej pracuje osem zamestnancov a spracováva agát pre záhradný nábytok a záhradné stavby. Výrobu zameriavame na spracovanie agáta všetkých tried, dokonca aj haluziny a palivovej časti. Výsledkom bezodpadového spracovania sú brikety a odrezky z píly, ktoré predávame ako palivo. Spracovávame všetky stupne krivosti agáta a pritom ponechávame tvary rastu. Hovoríme tomu, že tvary našich výrobkov z agátu formuje príroda. Naše výrobky sa dostávajú k rodinným domom a do záhrad ako atypické altánky, pohodlné stoly a lavice, do reštaurácií ako masívne sedacie sety, do škôl a obcí ako vyhľadávané časti detských ihrísk. Do zverníc zasa dodávame mohutné a odolné brány a ploty.

Hodnotu našich výrobkov zvyšuje ručné opracovanie, vyžadujúce si mimoriadnu zručnosť a trpezlivosť majstrov. No a ešte niečo – lásku k živej hmote, k agátu. Agát si ju určite zaslúži.

Ladislav Csomor je majiteľom firmy Astol z Veľkých Ludiniec

 

Nábytok z agátu Pliešovce - agátová brána VLM š.p.