Tri týždne praxe u LESOV SR

Sarah MEIER

Ako švajčiarska študentka som mala možnosť počas troch týždňov prakticky spoznávať lesy a prácu lesníkov na Slovensku.

Študujem na vysokej technickej škole v Zurichu špecializáciu so zameraním na krajinu a lesníctvo. Táto prax mi dala hlavne rozmanité pohľady do organizácie a prácu v lesných závodoch. Môj pobyt na Generálnom riaditeľstve lesov v Banskej Bystrici a v lesných závodoch v Žiline, Slovenskej Lupči a v Čiernom Balogu boli veľmi bohaté na zážitky a poznatky. Tak som mala napríklad možnosť priamo v teréne zažiť záchranné práce pri lesnom požiari v Pohorelej, okrem toho spoznať rôzne metódy a organizáciu ťažby a spracovania dreva a spoznala som veľa pekných úžitkových lesov ako aj krásne chránené prírodné oblasti. Pôsobivé boli návštevy v Badinskom pralese a Dobroči s bohatými obrovskými stromami a mŕtvym drevom s prirodzenou štruktúrou lesa ale aj veľké kalamitné plochy v Osrblí. Taktiež návšteva moderného skanzenu v Čiernom Balogu mi ukázala ako sa dá priblížiť vhodným spôsobom lesné hospodárstvo s turizmom. Tieto moje tri týždne boli veľmi rozmanité na mnohé zaujímavé zážitky a poučné poznania, ktoré by som mohla ďalej vymenovávať. Obzvlášť som však bola dojatá srdečnosťou a pohostinnosťou s akou ma všade prijali. Najkrajšie sú moje spomienky na všetkých milých ľudí, s ktorými som sa stretla pri obhliadke vo vašich lesoch. Nazbierala som veľa pozitívnych skúseností a tento pobyt zostane vo mne navždy tou najlepšou spomienkou.

Chcem sa touto cestou srdečne poďakovať všetkým tým ľuďom ktorí sa mi počas praxe venovali a umožnili mi získať tieto poznatky. Obzvlášť ďakujem vedeniu štátnych lesov a hlavne Petrovi Gogolovi ktorý organizačne a tématicky zabezpčil moju prax tak, že sa vôbec mohla uskutočniť.

Moje hodnotné poznatky a dojmy z praxe odovzdám ďalej mojim študijným kolegom a docentom vysokej školy. Možno tieto moje poznatky budú prvým mostom medzi Švajčiarskom a Slovenskom v tejto oblasti.

Sarah Meier, študentka Federal Institute of Technology, Zurich