Viete, že ...

Jozef MARKO

... agát biely bol prvýkrát vysadený na území Slovenska v roku 1601? Ešte predtým ho doviezli zo Severnej Ameriky do Francúzska.

... topoľ šľachtený je 50-percentým krížencom samičieho amerického topoľa čierneho a 50-percentným krížencom samčieho európskeho topoľa čierneho? Prvé krížence sa objavili najskôr vo francúzskych parkoch v roku 1870. Po sadovníkoch ich začali vysádzať aj roľníci a vodohospodári. Na Slovensko si topoľové hybridy po prvýkrát našli cestu v roku 1910.

... v prírodných topoľových kultúrach je index listovej plochy 7, čo znamená, že na jeden hektár porastu pripadá sedem hektárov lístia? V porastoch topoľa šľachteného je tento index 6,6.

... okrem súčasnej porastovej plochy agáta bieleho na Slovensku s výmerou 35 000 ha by bolo možné u nás podľa odborníkov zalesniť agátom ďalších 40 000 ha bielych a ľadom ležiacich plôch?

... topoľ šľachtený dokáže v rubnom veku transpirovať denne až tisíc litrov vody?

... na introdukovaných drevinách sa vzácne vyskytuje tzv. očkové drevo, o ktoré majú obrovský záujem nábytkári? Keď sa totiž pustí do rezu na jeho textúre sú jasne viditeľné tmavé očká.