Výborné výkony súťažiacich

Jozef MARKO

Ing. Herud na stretnutí s dôchodcami

Riaditeľ OZ Námestovo Ing. Jozef Herud si za prítomnosti generálneho riaditeľa Ing. Igora Olajca a šéfa odborov Mgr. Františka Suchanovského uctil dôchodcov – bývalých zamestnancov závodu. Po skončení bohatého programu celej dvojdňovej akcie poskytol pre Lesník bilancujúci rozhovor.

Bude súťaž Drevorubač v Námestove aj o rok?

 

- Ľahká otázka, ale ťažká odpoveď. Vždy, keď skončí aktuálny ročník súťaže, kladieme si ju znova a znova. Tento rok však skončila s takým úspechom, že by bolo veľkou škodou, keby sme ju o rok nezorganizovali znova.

Ako dlho vám trvala príprava tejto organizačne náročnej súťaže?

 

- Pol roka. Predovšetkým je potrebné pripraviť štartovnú listinu, ktorú sme tento rok zostavovali pomerne ľahko, pretože záujem bol väčší, ako je možné odsúťažiť na takejto súťaži.

 

Čo počas týchto dvoch dní urobilo na vás najväčší dojem počas súťaže?

 

- Najlepší traja pretekári v disciplíne paralelné odvetvovanie. Ich vystúpenie v námestovskom amfiteátri bolo pôsobivé. Veľmi dobrý pocit som mal aj z toho, ako zodpovedne sa súťažiaci pripravili na tento ročník a aké výborné výkony na ňom podávali.

 

Od rozhodcov, ktorí tu rozhodujú už roky a môžu porovnávať, máme informácie o tom, že súťažiaci sú z roka na rok lepšie pripravení na zvládnutie jednotlivých disciplín. Súhlasíte s nimi?

 

- Určite. Za všetkým treba vidieť tréning a jedine tréning, v ktorom pretekári získajú potrebné návyky a dostanú ich do krvi. Jednoducho, majú natrénované.

 

Pre divákov a návštevníkov ste pripravili viacero zaujímavých a atraktívnych disciplín, ale ako ste sám pred súťažným programom uviedli, prioritu ste dali ukážkam lesnej pedagogiky. Prečo?

 

- Dnes viac ako predtým potrebujeme deťom a mládeži hovoriť o lese, pretože sa do neho dostanú menej ako kedysi. Mali by vedieť, že v lese môžu nájsť pokoj, energiu, silu a množstvo neopakovateľných a nenapodobiteľných zážitkov.

 

Myslím, že súťažiaci i diváci by na záver nášho rozhovoru predsa len radi vedeli, či bude Drevorubač v Námestove aj o rok a či teda budú mať kam prísť...

 

- Orava ich vždy rada privíta. Ak nás podporí ministerstvo pôdohospodárstva a generálne riaditeľstvo š.p. LESY SR, ak nás podporia sponzori, tak tu sa nájde vždy dostatok šikovných ľudí, ktorí radi zorganizujú nielen nasledujúci, ale aj ďalšie ročníky tejto súťaže.