Lesník 05/2019

Aktuálne vydanie časopisu Lesník na stiahnutie. Prečítajte si novinky zo sveta lesov.

Stiahnuť PDF Archív vydaní

Zimný spáč

Medvede si vyhrabávajú svoje zimné príbytky, vyhľadávajú pukliny v skalách, vývraty, koreňové nábehy stromov, alebo využívajú neprístupné skalné jaskyne. Pozreli sme sa na to, ako takéto príbytky vyzerajú.

Nadišiel čas zimy, listy z našich listnáčov opadli a príroda sa zahalila do zimného šatu. Naše lesy sa pripravili na zimu, na obdobie vegetačného pokoja. Takisto ako naše lesy, tak aj medvede sa počas zimných mesiacov ukladajú na tzv. nepravý zimný spánok, ktorý označujeme termínom „nepravá hibernácia“. Počas tohto obdobia sa ich telesná teplota znižuje, spomalí sa činnosť srdca a takisto aj ich fyziologické funkcie. Medvede sa nastavia na „úsporný režim“ kedy neprijímajú žiadnu potravu, vzhľadom na fakt, že v horách je predpoklad vysokej snehovej pokrývky a potravinová ponuka je výrazne limitovaná. Energiu čerpajú zo svojich tukových zásob, ktoré si vytvorili počas vegetačného obdobia. Občas aj v priebehu zimy sa medvede vyberú na krátku prechádzku do okolia svojho brlohu za účelom zbavenia sa svojho trusu.

Medvede si vyhrabávajú svoje zimné príbytky, vyhľadávajú pukliny v skalách, vývraty, koreňové nábehy stromov, alebo využívajú neprístupné skalné jaskyne. V hornej hranici stromovej vegetácii, kde sa nachádza kosodrevina je možné takisto sledovať zimný výskyt medveďa hnedého. V brlohu, alebo jeho blízkom okolí sa medveď vyskytuje od novembra do marca v závislosti od výšky snehovej pokrývky, potravinovej ponuky, vonkajšej teploty. V tomto období prichádzajú na svet mláďatá. Samica medveďa hnedého rodí v januári a februári väčšinou dve až tri mláďatá, výnimočne štyri. Po narodení vážia len 400 gramov a sú slabo vyvinuté. Po dvoch týždňoch im začína fungovať zrak. V prvých mesiacoch sú vyživované materským mliekom, ktoré je bohaté na výživné látky. Medvedica pritom môže stratiť značnú časť svojej telesnej hmotnosti.

V mesiaci marec je už väčšina medveďov mimo svojich zimných príbytkov a vzhľadom k tomu, že potravinová ponuka je ešte stále veľmi obmedzená, tak medvede môžu byť veľmi nebezpečné. Pravidelne navštevujú krmoviská zriadené pre raticovú zver. V súvislosti so zberom zhodov parožia pritom dbajte na zvýšenú obozretnosť pri návšteve poľovného revíru. Nebezpečné bývajú hlavne medvedice, ktoré vyvádzajú svoje medvieďatá z brlohov a učia svojich potomkov o pravidlách prežitia v podmienkach našich lesov.

Ing. Peter Kamenský, PhD, odbor poľovníctva

Veľké ďakujem patrí autorom fotografií, menovite Petrovi Kamenskému, Filipovi Balážovi (OZ Kriváň), Marcelovi Kučerovi (bývalýému zamestnancovi LSR, OZ Kriváň).